Ich bin ein hamburger

wpid-2012-03-03-16-36-59

Ich bin ein hamburger

Afgelopen weekend waren we op familiebezoek in Hamburg. Voor diegenen die deze Hanzestad aan de Alster niet kennen, Hamburg heeft misschien wel alles wat Maastricht graag zou willen zijn. Een groene stad (letterlijk: veel bomen!) met een rijk cultureel aanbod, een open karakter (grote haven) en een tunnel (al sinds 1911). In stad en regio wonen ca. 4 miljoen mensen en elke keer als ik er ben, valt me de welvarendheid er van op; dat de Duitse economie floreert wordt in Hamburg letterlijk zichtbaar. Met de S-Bahn richting Innenstad om die vervolgens op een rode DB-fiets te doorkruisen. Een prachtige tentoonstelling in de Kunsthalle bezocht (Müde Helden met Neo Rauch, de schilder uit Leipzig die in 2000 in het Bonnefantenmuseum werd gelauwerd met ‘The Vincent Award’) en me in de Apple flagstore am Jungfernstieg verwonderd over hoe dit merk zich steeds meer als een autofabrikant gedraagt en daar grote mensenmassa’s mee op de been krijgt.

Terug naar Maastricht, waar vandaag het bidbook wordt gepresenteerd dat de kandidatuur van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 moet binnenslepen. In Zuiderlicht #3-2012 vraagt Wido Smeets een aantal prominenten naar hun verwachtingen hierover. De antwoorden lopen uiteen en liggen in lijn met datgene wat zij in hun dagelijks leven vertegenwoordigen. Wat mij betreft ontbrak er een antwoord, namelijk dat er één grote kapstok wordt gepresenteerd waaraan ‘we’ alle gemeenschappelijke delers serieus kunnen ophangen en waar de mensen die hier wonen ook hun eigen jas aan ophangen.

Ik ben natuurlijk géén Hamburger, noch een aanbidder van de rood-gele multinational. Maar met JFK in gedachten, gun je ‘Maastricht’ dat het de komende jaren, nadat de kandidatuur door het team van VIA2018 succesvol is binnengesleept mede dankzij de actieve betrokkenheid van velen, uitgroeit tot de hechte culturele, groene metropool (including Maastricht) die het wenst te zijn. Compleet met al het grootstedelijks wat daar bij hoort, zoals bijvoorbeeld één Euregio-omvattend medium (naar model van Arte). Zodat je de uitzending van de theatershow van vanavond, die door L1 live wordt uitgezonden, ook kunt volgen als je in Teuven woont. #durftedromen!

Tags: