EMR Songfestival

SING!

EMR Songfestival

In de Euregio Maas Rijn is een schat aan cultuur (te ontdekken), een flink aanbod Kunst en Cultuur en volop (volks-) cultuur waar de mensen zélf aan meedoen en trots op zijn.

Wat als…..

Lang voordat het fenomeen Culturele Hoofdstad van Europa van start ging, had Europa al een begin gemaakt met cultuur. Bijna 20 jaar na de oprichting van het Eurovisie Songfestival werd de Zweedse popgroep ABBA wereldberoemd met de winnende song Waterloo (interessante titel trouwens: euro-visie). Wat als we in onze proeftuin van Europa dit festival opnieuw zouden uitvinden? Een Euregionale variant, compleet met decentrale voorrondes in alle dorpshuizen, muziekscholen en culturele centra die de Euregio rijk is. De winnaars uit alle regio’s gaan door naar de 2e ronde en toeren langs de Euregionale theaters waar hun talenten worden beoordeeld door een jury die de glans heeft van een mogelijke professionele doorbraak. Vanaf hier wordt deze talentenjacht live uitgezonden op alle regionale zenders en kan het publiek online mee jureren: ik zie het helemaal voor me: #GER #tenpoints, #BEL #douzepoints…. En de winnaar? Die mag de Euregio Maas Rijn vertegenwoordigen op het Europese toneel tijdens het échte Eurovisie Songfestival, dat immers nog altijd bestaat. Zo slaan we een paar vliegen in één klap:

  • we doen het ES-festival een fantastische artistieke impuls kado. Daarvan zijn we overtuigd, wég met de bescheidenheid!
  • het gedachtegoed van VIA2018 wordt in de Euregio breed onder de aandacht gebracht; niet alleen bij de culturele elite
  • we stimuleren cultuurparticipatie bij jong en oud en maken het zichtbaar voor een groter publiek
  • meedoen blijft natuurlijk belangrijker dan winnen, maar het idee dat (onbekend) talent kan winnen en zo op het pad van de eeuwige roem kan belanden, sluit naadloos aan bij het huidige tijdbeeld (JdM verdient er geld mee…)
  • sponsoring en rechten van dit festival worden goed geregeld; bovendien geeft het festival een impuls aan de regionale en lokale media om samen te werken aan een gezamenlijke presentatie en verspreiding
  • publiciteit op Europese schaal wordt direct gekoppeld aan een cultureel imago
  • we dwingen onszelf om een échte naam te verzinnen voor het gebied waar we met z’n allen trotser op moeten worden; EMR  is natuurlijk niet erg sexy, daar kunnen we in Europa niet mee voor de dag komen

Goed idee? Laat het me weten!